keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Raskausajan hyvinvointi

Mua pyydettiin kirjoittamaan raskausajan liikunnasta omallakohdalla.
Pakko silti ehkä laajentaa ja käsitellä koko hyvinvointia. Koska liikunta on mulle vaan osa kokonaisuutta, ja tällähetkellä ehkä vähän liiankin pieni osa. Tai ainakin hyvin erilainen kuin aiemmin. 

Ennen raskautta olin just oppinut nauttimaan juoksemisesta, löytänyt tanssimisen uudelleen ja päässyt kuntosalin makuun. Vielä talvella viikko koostui 2-3 salitreenistä, 2-3 juoksulenkistä ja kerran viikosta olleesta tanssitunnista. Kiitos siitä mun naapurissa asuneelle hyvälle ystävälle, joka sattui opiskelemaan itsensä personal traineriksi ja tekemään mun liikkumisen mahdollisimman helpoksi ja vaivattomaksi saaden mut löytämään kipinän liikuntaan uudestaan. Meidän yhteinen juttu oli ehdottomasti aamusalit, joita mulla on jo nyt älytön ikävä - saa nähdä saanko yksin itseeni enään salille 06.30 aamulla.

Pudotus tähän raskausajan liikuntamäärään on siis todella iso! Alkuraskauden pahoinvointi ja väsymys oli jotain niin järkyttävää, että vaikutti suoraan fyysiseen jaksamiseen + valitettavasti myös siihen kuinka paljon jaksoin panostaa ruoan laatuun. Liputankin täysin ruokavalion ja liikunnan merkityksen puolesta hyvinvoinnissa ja jaksamisessa, erityisesti raskausaikana. Ensimmäiset kuukaudet olin lähes täysin, todella epäsäännöllisiä lenkkiä tai salia lukuunottamatta liikkumatta, mikä oli ja on tosi harmi.



Nyt, kun on taas energiaa ihan eritavalla, oon alkanut liikkua uudestaan ja palannut normaaliin ruokavalioon - joka on näkynyt olossa ja jaksamisessa heti! 

Normaali ruokavalio tarkoittaa mulle säännöllistä syömistä, mahdollisimman puhdasta ruokaa, marjoja, kasviksia, paljon hyviä rasvoja ja vähän lisättyä sokeria. Amandan diabetes on saanut mut tosi tietoiseksi siitä, mitä mikäkin ruoka sisältää ja kuinka vaikuttaa oloon, joten tätä kautta "hyvät" valinnat sekä säännöllinen ateriarytmi tulee helposti luonnostaan. Vaikkakin samaan aikaan mun heikkokohtani ja suuri rakkaus on kaikki makea..

Päivittäisen liikunnan takaa tällähetkellä työmatkapyöräily, josta tulee päivittäin 12km hyötyliikuntaa  huomaamatta. Kolmevuotiaan kanssa touhutessa ei myöskään ehdi onneksi pahemmin sohvalle jämähtämään. Sali tai juoksulenkit ei ole enään tuntunut omalla kohdalla hyvältä, joten ne oon jättänyt suosiolla odottamaan synnytyksen jälkeistä aikaa, samoin kuin tanssitunnit. 

Uskon siihen, että kroppaansa pitää kuunnella ja olla armollinen. 






Luojan kiitos kävelylenkkien seuraksi aiemman liikunnan tilalle  on löytynyt flow-joogan mun äitini innoittamana. Se tuntuu tähän hetkeen kaikkein sopivimmalta liikuntamuodolta - kuormittamatta liikaa, samaan aikaan kuitenkin haastaen ja kehittäen sekä saaden aikaan mielettömän hyvän olon.

Teen lähes päivittäin aamuisin ja iltaisin vähintään 30 minuutin harjoitukset, jotka kattaa niin lihaskunnon kuin liikkuvuuden kunnossapitämisen ja kehittämisen. Näiden harjoitusten erilaiset kierrot ja asanat saa kuona-aineet ja nesteet liikkeelle kropassa, tehostaa aineenvaihduntaa, lisää hapenottokykyä, tekee selälle ihmeitä ja kehittää niin liikuvuutta kuin lihaskuntoa. Joten suosittelen ihan ehdottomasti tutustumaan ja kokeilemaan.




Nyt, raskausviikolla 23 on painoa tullut lisää neljä kiloa ja kroppa muuttunut paljon. Vaaka näyttää tasan samanverran kuin näillä viikoilla viimeraskaudessa, jossa painoa mulle kertyi vajaa 30kg. Tosin, silloin en liikkunut ja ruokatottumuksetkin oli todella erilaiset kuin nyt. On mielenkiintoista nähdä, miten loppuraskaus menee ja kuinka palautuminen sujuu viimekertaan verrattuna. En tosin aio ottaa mitään paineita siitä. Muuttuvassa kropassa riittää ihmeteltävää muutenkin, samoin kuin valmistautumisessa tulevaan, joten vaakaa en itse aio nytkään kuin pakollisilla neuvolakerroilla tuijotella. 

Pidän tärkeimpänä sitä, että liikkuu just sillä tavoin kuin itsestä tuntuu parhaalta, kunhan liikuu. Liikunnan vaikutukset oloon, jaksamiseen ja aikanaan palautumiseen on merkittävät. Kokeilee rohkeasti pohjakunnon mukaan uusia lajeja, jotta löytää itselle ja voinnille sopivimman ja tarpeen tullen luopuu niistä, jotka eivät raskaudenaikana tunnukkaan enään hyviltä. Ravitsee kroppaansa monipuolisella ruoalla, nukkuu tarpeeksi, liikkuu itselle sopivimmalla tavalla  ja pitää oman hyvinvoinnin sekä jaksamisen prioriteettina, yrittäen nauttia raskaudesta mahdollisimman pitkälle.

3 kommenttia:

  1. Kiitos postauksesta!:) uskallatko tehdä vatsalihaksia? Oon kuullut niin monenlaisia kommentteja, toiset sanoo että voi tehdä ja toiset kieltää. Mieli tekis tehdä, mutta oon kahden vaiheilla teenkö vai en!

    VastaaPoista
  2. Heippa :) mä en tee niitä istumaan nousuja raskaana, mutta noissa joogasarjoissa tulee kyllä vatsalihakset treenattua samalla hyvin vähän eri tyyppisillä liikkeillä :,D mä voin laittaa linkkiä videoon jostakin harjotuksesta kun saan julkasukelpoisen :)

    VastaaPoista